fbpx

  • Slideshow01

Huib Jan van Oort

ODR

Functie: regioarcheoloog

“Archeologische informatie is zeer kwetsbaar. Gelukkig leer ik iedere dag weer iets over de historie van het Rivierengebied!”

Wat houdt jouw functie in?
De functie van regioarcheoloog is veelzijdig en breed. Enerzijds houd ik me bezig met de wettelijke taken op het gebied van archeologie. Dat betekent borging van het archeologisch proces in ruimtelijke plannen of bij het vergunningsproces. Anderzijds is archeologiebeleid een belangrijk onderdeel van mijn functie. Ik behandel interessante beleidsvraagstukken, zoals de verstoringsproblematiek van landbouwgronden, omgang met erfgoed onder water, WOII-archeologie en de samenloop met niet-gesprongen explosieven. Ook houd ik me bezig met publieksvoorlichting en -educatie. Binnen de Omgevingsdienst Rivierenland zorg ik als projectleider met een team van een aantal medewerkers voor verbetering van geo-informatie.

Wat spreekt jou het meest aan in je functie?
De juiste informatie verzamelen die van belang is voor de historie van een stad, dorp of buitengebied. Daar zet ik mij graag voor in. Archeologische informatie is zeer kwetsbaar. Gelukkig leer ik iedere dag weer iets over de historie van het Rivierengebied. Als iets eenmaal is opgegraven of verwijderd uit de grond, betekent dit automatisch een verlies van informatie als dit niet is gedocumenteerd. Het speuren naar informatie samen met allerlei betrokken partijen zorgt ervoor dat deze informatie wordt bewaard. Daarnaast ben ik zeer te spreken over de afwisseling in mijn werk. Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel geestdodend werk.

Hoe ervaar je de sfeer bij de ODR?
De ODR is een organisatie die bijzonder open is. Er heerst een toegankelijke sfeer. Daarnaast vieren we graag successen binnen de organisatie. We vieren steeds vaker bijzondere momenten, zoals de opening van het vernieuwde gebouw. Er heerst echt saamhorigheid.

Welke tip zou je toekomstige collega’s geven als ze bij de ODR komen werken?
Vraag je collega’s het hemd van het lijf en kijk ook verder buiten het team. Binnen de ODR werken we met het concept flexibel werken. Je kunt dus overal in het gebouw een plek zoeken om aan de slag te gaan. Daarnaast wordt koffie halen voor je collega’s ook zeer gewaardeerd.