fbpx

  • Slideshow01

Roshni Nisha Kalicharan

ODRN

Functie: toezichthouder BRIKS

“Er is veel te winnen bij het verbeteren van processen, want dan hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden. Met werkinstructies, bijeenkomsten en evaluaties bewaak ik het proces en het gezamenlijke doel.”

Tijdens mijn studie Gezondheid, gedrag en maatschappij liep ik stage bij de gemeente Nijmegen. Daar werd me gevraagd de afdeling Bouwen te ondersteunen. Zo kwam ik te werken bij Omgevingsdienst Regio Nijmegen als administratief juridisch medewerker ter ondersteuning van de bouwinspecteurs. Ik hielp onder andere bij de verbetering van interne processen en klachtenbehandeling. Tijdens mijn werk raakte ik steeds meer benieuwd naar hoe de handhaving geregeld werd en wilde er het fijne vanaf weten.

Ik volgde trainingen gericht op de Wabo-wetgeving en het Bouwbesluit, zodat ik aanvragen en klachten beter kon beoordelen. Daarnaast werd me gevraagd om de processen in kaart te brengen. Gelukkig kreeg de afdeling BRIKS van de omgevingsdienst meer procesondersteuners. Ik hielp hen de processen te stroomlijnen en beschreef hun generieke taken. Zo kregen de procesondersteuners meer handvatten om hun werk te doen. Ook de coördinatietaken nam ik op me, toen onze coördinator ziek werd.’

 

Wat zijn je taken?
Ik richt me op verschillende onderwerpen, zoals asbest en reclame. In de Nijmeegse binnenstad houd ik toezicht op de handelsreclame. Daarbij komt ook wat handhaving kijken. Dat maakt het extra uitdagend. Daarnaast controleer ik de sloopmeldingen, zowel de particuliere als bedrijfsmatige. Als bedrijven een asbestinventarisatierapport meesturen met de aanvraag, dan beoordeel ik dit op geldigheid: is het asbestsaneringsbedrijf wel gecertificeerd, zijn ze deskundig en welke methodes gebruiken ze om veilig te werken? Als ik nog vragen heb, ga ik langs voor meer informatie.

 

Wat maakt je zo goed in je werk?
In mijn werk vind ik processen heel interessant. Er is veel te winnen bij het verbeteren van processen, want dan hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden. Een voorbeeld is een asbestproject voor de procesondersteuners dat ik ooit heb uitgevoerd. Met werkinstructies, bijeenkomsten en evaluaties bewaakte ik het proces en het gezamenlijke doel. Een achterstand in de registratie van asbestmeldingen hebben we kunnen wegwerken door een beter registratieproces.

 

Wat is er zo leuk aan het werk bij ODRN?
Er zijn heel veel ontwikkelmogelijkheden. Het leukste is dat ik zelf onderdeel kan zijn van de ontwikkelingen. Als ik wil kan ik mijn werkzaamheden uitbreiden. Mijn collega’s zijn heel aardig en de sfeer is goed.

 

Wat kun je studenten aanraden die bij ODRN willen werken?
Ga naar het stagebureau van je gemeente en vraag of er werk is bij de omgevingsdienst. Bij de omgevingsdienst kun je veelzijdig werk doen, er zijn veel kansen om je talenten en kwaliteiten te ontwikkelen. In de open sfeer van ODRN kun je je theoretische kennis goed in de praktijk brengen. ODRN staat niet alleen open voor studenten bouwkunde en juristen, maar ook voor mensen met een hbo-denk- en werkniveau en een sterk analytisch vermogen.